Verwerking - Tegel Outlet Zwaag
Officiele Tegelgrossier
Usp 1 Tegelzwaag
Grote showroom
Usp 2 Tegelzwaag
Vakkundig en ervaren personeel
Usp 3 Tegelzwaag
Vaak uit voorraad leverbaar

LET OP: Op dinsdag 13, 20 en 27 augustus zijn wij gesloten i.v.m. de vakantieperiode. Vanaf dinsdag 3 september zijn wij weer op de dinsdagen geopend.

Verwerking

Een tegelvloer kan in principe in elke woonruimte worden toegepast. Een tegelvloer is zeer sterk en heeft de laatste jaren bijzonder veel innovatie ondergaan. Zo is de klei-samenstelling van vloertegels veranderd waardoor heel veel tegels probleemloos ook buiten kunnen worden toegepast. Vloertegels worden in enorm veel verschillende maten geproduceerd. Er is een trend gaande naar steeds grotere formaten tot zelf 120 x 120 cm. Meest gangbaar zijn de formaten in 60 x 60 cm en 30 x 60 cm. Vele designs en kleuren zijn mogelijk waarbij tegels ook in een antislip uitvoering of gepolijst kunnen worden geproduceerd. Ons assortiment bestaat uit werkelijk meer dan 300 soorten wandtegels en meer dan 500 soorten vloertegels.

Eigenschappen vloertegels

Een vloertegel wordt gemaakt van een mengsel van klei, zand, kleurstoffen en mineralen. Dit mengsel wordt gedroogd tot een bepaalde vochtigheidsgraad is bereikt. Daarna wordt de ruwe massa in een mal gegoten en geperst met een enorme druk tot een homogene massa. Een mal bepaald de grootte van een tegel. Zo wordt voor ieder formaat tegel een aparte mal gebruikt. Na het persen wordt de tegel gebakken. Het aantal graden waaronder dit gebeurt, hangt af van het soort tegel en waarvoor deze wordt gebruikt. Een keramische tegel heeft enkele belangrijke eigenschappen namelijk: hardheid, duurzaamheid, eenvoudig te reinigen, hygiënisch en sterk. De sterkste tegel is een tegel die gemaakt is van een porcellanato klei-samenstelling. Dit zijn voornamelijk onverglaasde tegels op een witte of gekleurde body. Door de extra hoge drukpersing en het gebruik van porseleinaarde wordt de tegel extreem compact en keihard. De tegel heeft hierdoor een vochtopname van minder dan 0,04% waardoor deze ook buiten zeer goed toepasbaar is.

Bij vloertegels spreken we over slijtgroepen. Deze slijtgroepen bepalen de toepassing waarvoor de vloertegel geschikt is. Er zijn 5 slijtgroepen van klasse 1 t/m 5. Voor woonkamervloeren adviseren wij slijtgroep 4 en 5 waarbij slijtgroep 5 ook toegepast kan worden in openbare ruimtes, kantoren en winkelcentra. Slijtgroep 3 wordt gehanteerd voor badkamertegels. Slijtgroep 1 en 2 worden niet door ons verkocht vanwege zeer snelle slijtschade die kan optreden. We spreken dus alleen bij vloertegels over slijtgroepen. Hiervoor worden laboratoriumproeven met een slijtweerstand in de vorm van een ronde schijf die op de tegel wordt geplaatst. Het aantal omwentelingen op de tegel bepaald de slijtgroep. Hieronder ziet u een schema met de waarden hiervoor.

Na 600 omwentelingen - geen zichtbare schade - slijtgroep 1

Na 900 omwentelingen - geen zichtbare schade - slijtgroep 2

Na 1200 - omwentelingen geen zichtbare schade - slijtgroep 3

Na 1500 - omwentelingen geen zichtbare schade - slijtgroep 4

Na 10.000 - omwentelingen geen zichtbare schade - slijtgroep 5

Eigenschappen wandtegels

Wandtegels hebben een ander productieproces dan vloertegels. De belasting van een wandtegel is vele malen lager dan van een vloertegel. We spreken dan ook nooit over een slijtgroep bij wandtegels. De klei-samenstelling van een wandtegel bestaat uit klei, zand, veldspaat en/of kalksteen. Het productie proces bestaat uit het mengen van de grondstoffen ne het bereiden van het te persen mengsel. Na het mengen volgt het persen, ook weer in een mal met een bepaald formaat. Het formaat van de mal bepaald de grootte en afmeting van een wandtegel. Na het afbakken van het mengsel worden de gebakken tegels ook wel biscuits genoemd in een speciale kar geplaatst. Eventueel kan na het persen het éénbrand-systeem worden gevolgd. Hierbij worden de tegels na het persen gedroogd en tot 40graden gekoeld. Hierna volgt het glazuren van de ruwe ongebakken tegel en vervolgens gaan deze tegels de snelbrand oven in. Na het bakken is de tegel klaar en wordt deze verpakt. In vaktermen heet dit een monocottura tegel.

Er wordt naast de monocottura ook echter het tweebrand-systeem dit heet bicottura toegepast. Hierbij wordt de ruwe geperste tegel gebakken bij circa 1150 graden. Nadat de biscuit gebakken is wordt deze voorzien van een glazuurlaag. Hierna wordt de tegel nog een keer gebakken bij een iets lagere temperatuur van ongeveer 1000 graden. Hierna worden de tegels gesorteerd en verpakt.

Lijmen en Voegmaterialen

Er worden vele tegellijmen verkocht. Een tegellijm voor vloertegels bestaan altijd uit een droge massa in de vorm van poeder. Deze poeder dient te worden aangemaakt met water in de juiste mengverhouding en vervolgens met een mixer gemengd tot een homogene massa. Vaak komt het voor dat er klonten in de lijm zitten, dit komt doordat de lijm dan niet goed is gemengd. Een tegellijm dient gelijkmatig over het te verlijmen oppervlak te worden gesmeerd.

Voor verschillende toepassingen bestaan er ook aparte lijmen. Niet iedere lijm kan buiten worden toegepast en/of in badkamers. Niet iedere lijm is geschikt voor vloerverwarming. Hiervoor dient u de vakman te raadplegen. Wij werken alleen met de beste lijmproducenten uit Italië en Nederland. Dit geld ook voor verwerking van wandtegels. Hiervoor wordt in het algemeen een kant-en-klare pasta lijm gebruikt. Deze verschillende pastalijmen hebben ook weer hun eigenenschappen. Zo is er een extra sterke pastalijm voor groot formaat wandtegels. Ook hier geld vraag het de vakman en u gaat met de juiste lijm aan de slag.

Voegmaterialen zijn er in allerlei kleuren. Van wit tot zwart en alles wat er tussenin zit. Zelfs bruin, oranje en geel is mogelijk. Bedenk wel dat hoe meer pigment (kleurstof) er in een voeg zit hoe zwakker de voeg wordt. Een goede voeg moet waterdicht zijn en plusminus 3mm breed of breder zijn. Vaak wil men tegenwoordig de wandtegels bijna koud tegen elkaar aan gelijmd. Hoe mooi het ook is voor de voeg is het een probleem, een voeg krijgt zijn sterkte en waterdichtheid door een bepaalde massa die het moet hebben. Ook hier geldt weer vraag het de vakman en u krijgt van ons een gratis een goed advies.